Wat is dropshipment?

Gepubliceerd op 10 september 2020 om 18:32

Je spreekt van dropshipment als de goederen vanuit de fabrikant rechtstreeks naar de klant worden gestuurd zonder tussenkomst van een groothandel of winkel. De klant heeft dit meestal niet in de gaten, want hij besteld zijn goederen online bij een webwinkel (niet bij de fabrikant) en krijgt ze thuis afgeleverd. De fabrikant heeft wel meer werk, omdat het vaak om kleinere aantallen gaat, dan als hij aan een winkel of groothandel levert. In sommige landen worden dit soort verkopen gesubsidieerd waardoor verzenden van deur tot deur heel weinig kost (denk aan Aliexpress). 

ijskrabber nodig

Voorbeeld van dropshipment

Als consument ben je op internet aan het zoeken naar een ijskrabber. Je vindt een webshop waar een limited edition ijskrabber met speciale krachten wordt verkocht en je koopt er één. Door de enorme hoeveelheid bestellingen (?) bij deze webshop is de voorraad op en komt de nieuwe lading binnen 1 a 3 weken. Zodra de krabber op voorraad is wordt deze naar jou toegestuurd. Ondertussen is de krabber door de internetondernemer bij Aliexpress besteld en per post onderweg naar jou. Ondernemer heeft nul voorraad en kan toch zaken doen. 

Waarom zou je als ondernemer gaan dropshippen?

Ik heb zelf 17 jaar lang een winkel gehad en daar zat voor duizenden euro's geld in aan voorraad. Dood geld, want je ontvangt geen rente (nu inmiddels bij de bank ook niet meer). Soms moet je ook goederen afschrijven, omdat ze kapot zijn gegaan, verkleurd of gestolen.  Met een online dropshipping business hoef je hier geen zorgen om te maken. Toch kleven er ook nadelen aan dropshippen. Bijvoorbeeld: Wat te doen bij product klachten? Wat als het pakje met het product kwijtraakt onderweg c.q. de klant zegt het product niet ontvangen te hebben? 

winkel vol met boeken

Hieronder een kort filmpje waarin het verschil tussen affiliate marekting en dropshipping wordt uitgelegd.

Rating: 0 sterren
0 stemmen