#8: Ja-maar wat als alles lukt?

Gepubliceerd op 9 mei 2021 om 21:23

De eerste bladzijdes van het ja-maar boek van Berthold Gunster vond ik niet zo lekker lezen, maar al snel veranderde dit en heb ik het boek in een sneltrein vaart uitgelezen. Echt een tof boek. Ik heb dan ook veel notities gemaakt en natuurlijk de 'Ja-maar' test gedaan. De uitslag vind je hier. Hieronder een paar quotes uit het boek.

Blik op de weg

Met een ja-en blik neem je waar wat er is en met een ja-maar blik neem je waar wat er niet is. De ja-en blik zorgt ervoor dat je jezelf vervuld met een gevoel van volledigheid en een ja-maar blik zorgt ervoor dat je wordt vervuld met een gevoel van gemis.

Ja-en blik >> Je ziet de beren én de weg.

Ja-maar blik >> Je ziet beren op de weg.

Logica

We hebben vaak het idee dat we eerst allerlei dingen moeten hebben (geld), om dingen te kunnen doen die we leuk vinden (vakantie), zodat we daarna iets zijn (gelukkig). Ja-maar denken redeneert volgens deze hebben-doen-zijn logica. Maar hoe zou het zijn als je de keten omkeert: zijn-doen-hebben.

Als ik, Berthold,  ja zeg tegen het feit dat ik besta, als ik accepteer dat ik ben en vanuit die staat van zijn de dingen doe die ik leuk vind om te doen, zal ik vanzelf ontvangen wat ik daarvoor nodig heb.

Blijven zitten

Het inzicht dat emoties van zichzelf niet gevaarlijk zijn, leidt tot wat Berthold noemt 'blijf zitten waar je zit'. Voor hem is 'blijf zitten waar je zit' een gouden regel geworden. Als je jezelf de ruimte geeft dingen te mogen voelen, zonder ernaar te hoeven handelen, ontstaat er een soort tijdsvacuüm waarin je je kunt bezinnen op wat je werkelijk wilt (en of je wel iets wilt), zonder de emotie zelf te hoeven verdringen. Dit 'blijf zitten waar je zit' is zo'n handig hulpmiddel, omdat we meestal geneigd zijn een vervelend gevoel weg te nemen door iets te gaan doen. Vaak is niets doen, de tijd nemen, ervaren of je bewust worden de beste bijdrage aan een bepaald probleem.

Jouw verlangens

Het fundamentele inzicht dat er in werkelijkheid alleen feiten bestaan en geen problemen. Het betekent dat je dus ook zelf de bron bent van al je emoties. En het mooie is dat emoties vanaf dit moment geen dingen meer zijn waar je per definitie al last van hebt, maar richtingwijzers voor je diepere verlangens of behoeften. Jouw verlangens creëren problemen, die problemen creëren emoties.

Als je niets wilt, zal je niets voelen.

Als je alles wilt, zal je alles voelen.

Vliegen

Stop met werken aan jezelf. Stop met het moeten leren van dingen die niet bij je passen. Je hoeft niet te veranderen, je hoeft alleen maar 'meer jezelf' te worden. 

In Bertholds ogen gaan veel organisaties om met hun mensen alsof het vogeltjes zijn. Allemaal in een kooitje, goed drinken en eten geven en alle vogeltjes zullen mooi zingen voor de baas. En voor de gouden vogels zijn er de gouden kooien. Meer sommige mensen willen niet zingen op stokjes, die willen vliegen.

Controle loslaten

Gedurende je gehele leven zullen zich doelen aandienen die je helpen je verlangens vorm te geven. Berthold is ervan overtuigd dat we geen invloed hebben op wat ons doel precies is. Doelen overvallen ons. Ze zijn er opeens, onaangekondigd. Als we ernaar luisteren, als we de durf hebben er 'ja' tegen te zeggen en de controle los te laten, zullen die doelen ons leven gaan vormgeven. Een leven dat past bij wat je wilt, begint met de controle over wat je wilt los te laten.

De zes regels

Regels voor een ja-maar vrij leven:

  • Word een geluksvogel
  • Tel je zegeningen
  • Vertaal angst in verlangen
  • Wees bereid een prijs te betalen
  • Heb geduld, doorzettingsvermogen en volharding
  • Begin nu

 

In het bovenstaande rijtje met de zes regels heb ik zelf nog wel het één en ander te doen. Ja, ik weet dit en ik ga ermee aan de slag. Wat ga jij doen? 

Liefs, Marjolein

 

P.s.: Gooi nu het roer om! Het is altijd het juiste moment. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb