#4: Waarom de rijken alsmaar rijker worden

Gepubliceerd op 11 september 2020 om 09:35

Wat is financiële ontwikkeling eigenlijk? Is de subtitel van het boek 'Waarom de rijken alsmaar rijker worden' geschreven door Robert T Kiyosaki aangevuld met tips en info van zijn eigen registeraccountant Tom Wheelwright. Dit is het derde boek wat ik nu gelezen heb van Kiyosaki. De helft is herhaling van zijn vorige twee boeken; Rijke pa, arme pa en Cashflow kwadrant. Van beide boeken heb ik een review geschreven.

Nederland / Amerika

Kiyosaki hanteert 3 soorten inkomsten: Gewone (wordt afgeraden, want hier betaal je de meeste belastingen over en dat moet je niet willen), portofolio (zijn vermogens- of koerswinsten) en passieve (geld uit activa, bijv. huur) inkomsten. Kiyosaki is helemaal fan van panden kopen in crisistijd en vervolgens jaren verhuren. In Amerika geld een andere regelgeving waardoor zijn behaalde winsten totaal niet te vergelijken zijn met de Nederlandse markt.

Risico

Kiyosaki vindt werknemers en kleine ondernemers (o.a. ZZP'ers) verliezers van het huidige belastingmodel. Zij betalen de meeste belastingen en lopen de meeste risico's. Daarom blijven ze arm. Hij adviseert te investeren om een grote ondernemer (meer dan 500 werknemers) te worden en/of een investeerder te worden (bijv. pand kopen en verhuren aan je onderneming). Zij betalen namelijk veel minder belastingen. 

Therapie

Kiyosaki adviseert om eens de leerpiramide van Edgar Dale te onderzoeken. Meer info daarover op Wikipedia. Daarnaast adviseert hij allerlei boeken. Hij vindt het huidige schoolsysteem een scam, bezigheidstherapie. Ook is een formeren van een goed team om je heen erg belangrijk.

Schuld

Wat is volgens Kiyosaki financieel onderricht? Het is een mentale instelling. Kies je leraren verstandig. Leer de taal van het geld. Wat wil je worden als je later groot bent? Belastingen maken de rijken rijker. Schuld is geld. Je schoolrapport. De leerpiramide. 

En wist je dat...

  • De rijken werken niet voor geld. Geld werkt voor hun (bijv. aandelen - mits het goed gaat op de beurs).
  • Spaarders zijn verliezers. Er wordt constant geld bijgedrukt waardoor de waarde van geld minder wordt en niet meer.
  • Schuld maakt de rijken rijker. Kopen op krediet, rood staan bij de bank, etc.
  • Belastingen maken de rijken rijker. Ze betalen veel minder belasting. Veel minder!
  • Fouten maken de rijken rijker. Met vallen en opstaan. Geldverliezen en geldverdienen.
  • Crashes maken de rijken rijker. Tip: Ga kopen als de markt op z'n slechtst is.
  • Je woorden worden werkelijkheid. 
  • Word een student van onderwerpen waarvan de scholen denken dat ze niet belangrijk zijn.

 

Je wordt het meest beïnvloed door de 5 mensen die het dichtst om je heen staan. Wie zijn dit bij jou en helpen ze jou vooruit? Zoals jij hun probeert te helpen.

Liefs, Marjolein

 

P.s.: Nieuwe ideeën, nieuwe vrienden? Gooi nu het roer om! Het is altijd het juiste moment.